![]() ![]() |
17.02.2010, 23:24
|
|
|
[Forum] Kadet IV klasy Grupa: Forumowicze Postów: 106 Dołączył: 06.01.2010 Skąd: Grudziądz/Gdańsk Województwo: kujawsko-pomorskie Nr użytkownika: 5,526 |
FAQ - Chciałbym zagrać, ale...
Niestety, Star Trek Online nie ma oficjalnego dystrybutora w Polsce, więc nie można tej gry po prostu kupić prosto z półki. Na szczęście można ten problem rozwiązać. Star Trek Online rozprowadzany jest w dwóch wersjach:
Chciałbym jak najszybciej zacząć grę, więc decyduję się na wersje cyfrową. Gdzie mogę kupić klucz? Rzeczywiście, najszybciej zaczniesz grać, jeśli kupisz sam klucz. W Polsce możemy kupić go od oficjalnych sprzedawców, jak i od pośredników. Oficjalni sprzedawcy świadczący usługi na terenie naszego kraju to:
Nieoficjalni pośrednicy to na przykład:
Pełna lista oficjalnych sprzedawców dostępna jest na stronie Star Trek Online W jaki sposób mam zapłacić za klucz? Co do tego potrzebuję? W przypadku płatności na D2D i Steam potrzebujesz ważnej płaskiej karty kredytowej. Musisz znać także kod weryfikacyjny swojej karty (CVV2), zwykle drukowany na odwrocie karty. Serwis Keye.pl, poza możliwością płatności kartą, umożliwia transakcje internetowe i przelewy gotówkowe. Zatem w ostateczności nie potrzebujesz nawet konta, choć realizacja przelewu pocztowego trwa znacznie dłużej. Wszystkie sklepy obsługują bezpieczne płatności w systemie PayPal. No dobra, dobra, ale ile będzie mnie to kosztowało? Ceny zmieniają się dynamicznie, polecamy sprawdzać je na bieżąco. Pamiętaj, że kupując produkt w obcej walucie, uzależniony jesteś od aktualnego kursu tej waluty wg NBP. Na dzień 15 lutego ceny dystrybucji cyfrowych, w zależności od wersji, oscylują w okolicy 140 złotych. Pamiętaj - kupując dystrybucję nie ponosisz żadnych kosztów wysyłki! W jaki sposób zdobędę samą grę? Kluczem przecież sobie nie pogram... Serwisy takie jak STEAM i D2D oferują możliwość pobrania gry bezpośrednio z ich serwerów. Jednak, jeśli chcesz mieć wpływ na to, gdzie zainstaluje się gra, i mieć instalator "w razie potrzeby", grę można także ściągnąć ze Oficjalnej strony Star Trek Online. A jeśli zdecyduję się na wersję pudełkową? Jeśli nie spieszy ci się, a chcesz cieszyć się materialnymi dodatkami, które mogą być dołączone, polecamy oficjalnych sprzedawców. Do sprawdzonych i pewnych sprzedawców z Unii Europejskiej wysyłających towary do Polski należą między innymi (pełna lista sprzedawców oficjalnych znajduje się na stronie Star Trek Online):
Niestety na możliwość grania będziesz musiał poczekać, aż paczka do ciebie dotrze. Zajmuje to od 5 dni do nawet 2-3 tygodni. Płatności w tych sklepach dokonuje się wyłącznie za pomocą kart kredytowych (płaskich) lub bezpiecznych płatności PayPal, a do ceny gry należy doliczyć koszty wysyłki (od 2 do 7 funtów szterlingów). Czy to wszystkie możliwości zakupu gry? Oczywiście grę i klucze do gry można zakupić także na serwisach aukcyjnych. Czy mimo zakupu wersji pudełkowej mogę ściągnąć grę? Tak. Z oficjalnej strony Star Trek Online. Nadal jednak będziesz potrzebować klucza, żeby zacząć grę. Mam już klucz, mam grę. Co dalej? Musisz założyć konto gry na oficjalnej stronie Star Trek Online. Pamiętaj, by podać prawidłowy adres e-mail! Po założeniu konta zaloguj się na stronie. Teraz, wybierz z menu Support pozycję Redeem Key lub skorzystaj z tego linka. W widocznym polu (Activate Key) wpisz swój unikalny 25-znakowy kod. Żeby aktywować subskrypcję (możliwość gry), MUSISZ mieć ważną kartę kredytową lub aktywne konto PayPal (nawet pozbawione środków). Po wpisaniu kodu wybierasz sposób, w jaki chcesz aktywować grę i następnie przedłużać subskrypcję. Do wyboru masz:
Wybierz długość subskrypcji, a następnie uzupełnij wszystkie pola (dotyczące płatnika, konta PayPal lub numer Game Card). WAŻNE: o ile nie wybierasz Lifetime Subscription (subskrypcji na czas nieokreślony, tak długo, jak gra będzie działać), twoje konto NIE zostanie obciążone. Dane podajesz wyłącznie do weryfikacji, i zaraz po zakończeniu procesu rejestracji możesz je usunąć. Jak długo mogę grać? W cenę gry wliczone jest pierwsze 30 dni grania w Star Trek Online. Czy później muszę płacić za grę? Tak. Żeby móc grać w Star Trek Online po upływie pierwszych 30 dni musisz mieć wykupiony czas gry. Gdzie mogę sprawdzić, ile jeszcze czasu pozostało mi do końca wykupionego czasu gry? W zakładce My account na oficjalnej stronie Star Trek Online. Informację znajdziesz w sekcji Subscriptions pod pozycją Next Billing Date. Jak mogę zmienić sposób płatności lub usunąć subskrypcję? Również w zakładce My account na oficjalnej stronie Star Trek Online. W sekcji Subscriptions, pod linkiem Change this Subscription zmienisz subskrypcję lub ją usuniesz, a w okienku Payment Methods zarządzasz swoimi płatnościami. Jakie są opcje dostępnych subskrypcji na kolejne miesiące? Możesz wykupić subskrypcję na:
Za te opcje płacisz kartą kredytową lub w systemie PayPal. UWAGA: Jeśli wybrałeś tę metodę podczas rejestracji i NIE usunąłeś jej po jej zakończeniu, w dniu kiedy kończy ci się subskrypcja automatycznie pobrana zostanie z twojego konta PayPal lub karty kredytowej zadeklarowana kwota, a ważność konta zostanie przedłużona o wybrany czas. Do wyboru masz także 60-dniową kartę gry (Game Card), którą można kupić w wielu sklepach zagranicznych, a także w polskim automatycznym Keye.pl (tu w cenie 88 złotych) oraz na serwisach aukcyjnych. Pełna lista opcji dostępna jest na stronie gry. Interesuje mnie opcja subskrypcji "lifetime" - na całe życie. Co to oznacza? Przy wyborze subskrypcji Lifetime płacisz jednorazowo wysoką kwotę, która umożliwia ci grę bez comiesięcznych płatności tak długo, jak długo czynne będą serwery gry. Kwota ta jest w przybliżeniu równa abonamentowi na około 2 lata. Niestety, teraz po premierze gry Lifetime nie daje ci żadnych dodatkowych korzyści z tego tytułu. Czy mogę kupić tylko Game Card? Nie. Żeby móc grać w Star Trek Online potrzebujesz zarówno kodu do gry (retail key), który gwarantuje 30 dni gry, jak i subskrypcji na kolejne miesiące. Sama subskrypcja nie wystarczy. Jak mocnego komputera potrzebuję, żeby zagrać? Jakie są minimalne wymagania sprzętowe gry? Producent podaje następujące wymagania minimalne:
Producent jako optymalną konfigurację do gry zaleca:
Warto zaznaczyć, że są to jedynie teoretyczne i podawane przez producenta parametry. Jest dość prawdopodobne, że uda Ci się uruchomić grę na słabszej konfiguracji, jednak komfort z gry może nie być najwyższy. WAŻNE: przed uruchomieniem gry koniecznie zainstaluj najnowsze sterowniki do twojej karty graficznej. Unikniesz w ten sposób ewentualnych problemów graficznych. Staraj się zawsze mieć zainstalowane najnowsze sterowniki graficzne. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2010 - 15:01 |